Kotitoimiston sisustaminen riippuu ennen kaikkea käytettävissä olevasta tilasta. Ellei työpistettä varten ole omaa huonetta, voi sisustaa sopivan työnurkkauksen. Oma huone tarjoaa luonnollisesti enemmän mahdollisuuksia ja vapaammat kädet sisustuksen valintaan, koska huonekalujen koko ja monikäyttöisyys eivät ole niin ratkaisevia kuin huoneen nurkkaan sijoitetussa työnurkkauksessa. Ennen työpisteen toteuttamista kannattaa suunnitella ja mitata tarkoitukseen varattu tila huolellisesti.
Mikäli kotitoimistossa käy myös asiakkaita, on mahdollisuuksien mukaan hyvä käyttää erillistä tilaa. Koska asiakkaat saattavat joskus joutua odottelemaan, kannattaa sopivia kalusteita ja sisustusta harkita myös sitä varten. Erilliseen tilaan on mahdollista valita suuremmat ja edustavammat huonekalut sekä työskentelyyn että asiakasvierailuja varten.
Pelkkä työnurkkaus tarjoaa vaatimattomammat mahdollisuudet ja rajallisemmat huonekalujen asettelumahdollisuudet. Mitä tiiviimmin kalusteet saa tilaan mahtumaan, sitä toimivampi kokonaisuudesta syntyy. Siksi pöydät ja kaapit, joissa on paljon hyllyjä ja laatikoita, ovat työnurkkaukseen hyvä ratkaisu. Etukäteen on myös syytä varmistaa, että uudet huonekalut sopivat yhteen huoneen muun sisustuksen kanssa. Tarpeen vaatiessa nurkkaus voidaan erottaa muusta huoneesta sermillä tai liukuovilla.
Huonekalujen sijoittaminen
Kun kotitoimiston käyttöön tarkoitettu tila on valittu, on huonekalujen valinnassa seuraavaksi huomioitava siellä tehtävän työn luonne ja vaatimukset. Tarvittaville laitteille, kuten tietokoneelle, tulostimelle, kopiokoneelle jne. on varattava riittävästi tilaa, samoin kuin paperien arkistointiin tarvittaville mapeille ja muille toimistotarvikkeille. Samalla on huomioitava jokaisen laitteen vaatima tila, sijoituksen vaikutus laitteiden käyttömukavuuteen sekä johtojen käytännöllinen ja siisti sijoittelu.
Seuraavaksi on mietittävä, kuinka paljon tarvitaan laatikoita, hyllyjä ja kaappeja. Jos kotona on pieniä lapsia tai kotieläimiä, on hyvä varata riittävästi laatikoita papereille ja asiakirjoille. Tärkeimpien asioiden säilytykseen kannattaa varata lukittavia laatikoita.
Kun mieleiset huonekalut on valittu, tulee vielä varmistaa, että ne sopivat tarkoitetulla tavalla aiotuille paikoilleen. Joskus huonekalut voivat tuntua isommilta tai pienemmiltä kaupassa tai tuoteluettelossa. Jotta juuri hankittuja huonekaluja ei tarvitsisi palauttaa tai vaihtaa, voi niiden vaatiman tilan kokoa tarkastella mittaamalla vastaavat koot lattialle vaikkapa vanhojen lehtien avulla. Näin saa paremman yleiskuvan työpisteen tilankäytöstä ja huonekalujen sijoittelusta. Kirjoituspöydän lisäksi on muistettava varata riittävä tila myös työtuolille, joista pyörillä varustetut mallit tarvitsevat tilaa muita enemmän.
Työpöytä kannattaa mahdollisuuksien mukaan asettaa ikkunan eteen. Jos tätä mahdollisuutta ei ole, on valaistukseen kiinnitettävä tavallista enemmän huomiota. Riittämätön tai väärä valaistus aiheuttaa stressiä ja väsyttää silmiä. Pelkän kattovalaistuksen lisäksi on hyvä käyttää myös pöytävalaisimia. Miellyttävän ulkonäön lisäksi valaisimien kannalta on ratkaisevaa niiden sijoittelu ja itse valonlähde, eli onko kyseessä hehkulamppu, loisteputki tai halogeenipolttimo. Työmukavuutta edistävistä valaisimista ja niiden sijoittelusta voi kysyä neuvoa valaisinmyyjältä.
Melamiini sopii erinomaisesti työpöydän pintamateriaaliksi, koska se on kestävää ja helposti puhdistettavissa eikä tahriinnu herkästi. Laminaattipintainen pöytä on myös helppohoitoinen. Kiiltäväpintaisessa pöydässä naarmut ja sormenjäljet näkyvät selvästi. Tahriintumista voi ehkäistä toimistotarvikeliikkeistä saatavilla hoitoaineilla, joilla työpöydän pinnan voi käsitellä. Jos eri-ikäiset ja -kokoiset perheenjäsenet käyttävät työpistettä, on ehkä syytä harkita säädettävän pöydän hankintaa.
Tuoli on työpisteen tärkeimpiä hankintoja. Jos kotitoimistossa tehdään pitkiä päiviä, kannattaa valita selkänojallinen tuoli, joka tukee lantionseutua.
Kangasverhoiltu työtuoli on pehmeämpi istua ja materiaaliltaan hengittävää. Jos myös muut perheenjäsenet käyttävät tuolia, pitää istuinkorkeuden ja selkänojan kallistuksen olla säädettävissä.
Jos haluat pyörillä liikkuvan tuolin, kannattaa pyörien alle hankkia muovinen alusta. Niitä saa huonekaluliikkeistä.
Pyörillä varustettuja huonekaluja ei suositella tiloihin, joissa on parkettilattia tai jokin muu kulutukselle altis lattiapinnoite. Raskas huonekalu voi liikutettaessa rikkoa lattian pinnan tai ajan mittaan yksinkertaisesti kuluttaa sitä.
Koska kotitoimistossa vietetään usein suuri osa päivästä, on tärkeää suunnitella se mahdollisimman käytännölliseksi ja viihtyisäksi työympäristöksi. Siksi sekä huonekalujen ulkonäköön että käytännöllisyyteen kannattaa panostaa. Kun sopivat huonekalut ovat löytyneet ja saaneet omat paikkansa, on mukava ryhtyä töihin.